Oswaldo Paya hekelt ‘lafaards’ vanwege geweld

De Cubaanse mensenrechtenactivist Oswaldo Paya heeft de partijaanhangers die op 9 en 10 december in Havana de Damas de Blanco/Vrouwen in het Wit aanvielen, beschuldigd van ‘lafheid’.

‘Dit gedrag is kenmerkend voor hen die deze moedige vrouwen wegduwen, mishandelen en beledigen. Vrouwen, die vol moed en vredelievendheid de straat op gaan te midden van de meute,’ aldus Paya, de voorman van de Movimiento Cristiano Liberación, in een verklaring die op zijn website verscheen. ‘De Cubaanse televisie heeft deze vorm van geweld verheerlijkt. De Cubaanse televisie is een instrument van geweld die de vrije wil van het volk ontkend door het zaaien van terreur,’ aldus de kritiek van Payá.
.
De dissidente leider zei dat de volgelingen van het regime, die deelnemen aan deze zogeheten turbas (gewelddadige benden) veel weg hebben van ‘de communisten in de culturele revolutie en de fascistische horden tegen de joden.’ ‘Zij verdedigen de revolutie tegenover moedige personen, zoals de journalist Serpa (Carlos Serpa Maceira), die ondanks alle bedreigingen doorgaan met het publiceren van verklaringen,’ aldus Paya.

Paya wees erop dat het regime op een schandelijke manier grenzen overschrijdt maar dat er geen grens is aan de vrede en de liefde die de Damas de Blanco, en alle broeders die de straat opgaan, tonen.’ Hij noemt o.a. Yusnaimi Jorge, vrouw van de gevangen arts Darsi Ferrer, die tijdelijk werd aangehouden toen ze in de wijk Vedado op 10 december samen met andere dissidenten een bijeenkomst wilde houden vanwege de Internationale Dag van de Mensenrechten. Paya benadrukte ook het belang van het verspreiden van dit nieuws ‘zodat de wereld het fascistisch-communistisch karakter van dit regime ziet.’

Dinsdag jongstleden sprak Oswaldo Paya met de ambassadeurs van de Europese Unie in Havana. Doel was de dialoog tussen de EU en (een deel van de civil sosciety in Cuba te versterken. In het gesprek kwam ook het groeiende aantal gewelddadige confrontaties tussen de Cubaanse staat en diverse dissidenten, aan de orde.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver Política de cookies
Privacidad